Top 3 soorten coaches

Iedereen loopt in zijn leven weleens vast. Een carrière komt op een
zijspoor, mensen worstelen met stress of hebben chronische problemen
met hun gezondheid. Op dat soort momenten, of liever nog ervoor, is een
coach van grote waarde.

Het inzetten van coaching binnen je organisatie levert je veel op. Een coach helpt medewerkers om hun potentieel te benutten en begeleidt hen als ze aan de slag gaan met hun persoonlijke doelen.

Er zijn veel verschillende soorten coaches. Het is niet altijd nodig, maar het
kan de moeite waard zijn om een coach met een bepaalde expertise in te
schakelen. We zetten hier drie populaire soorten coaches op een rij.

1. Loopbaancoaching en outplacement

Een loopbaancoach helpt medewerkers om te bepalen wat goede volgende
stappen zijn in hun carrière. Dat begint met het in kaart brengen van hun
vaardigheden en ambities. Coach en medewerker kijken daarbij vaak ook naar
de vraag waarom iemand bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Een dergelijk coachingstraject kan leiden tot het inslaan van een nieuwe weg,
maar dat hoeft niet. Vaak leidt het tot het stellen van een nieuw doel op het
carrièrepad waar de medewerker naartoe gaat werken, eventueel met een
ontwikkel- of verbetertraject. Mocht een medewerker de organisatie verlaten, dan kan een loopbaancoach meedenken over een goede potentiële vervolgstap. De coach vervult in dat geval de rol van outplacementcoach.

2. Burn-out- en stresscoaching

Burn-out en stress hebben vaak specifieke oorzaken. Denk aan een verstoorde werk-privébalans of een gebrek aan autonomie. Burn-out- en stresscoaches helpen medewerkers die op de rand zitten of er net overheen zijn gegaan, te achterhalen wat in hun geval de oorzaken zijn. De coach helpt medewerkers om veranderingen aan te brengen in hun werkomstandigheden of juist in hun thuissituatie of routines.

3. Lifecoaching

Een lifecoach is gericht op het verbeteren van levensstijl en daarmee iemands fysieke en mentale gezondheid. Een health coach kan medewerkers bijvoorbeeld ondersteunen bij het stoppen met roken of het verbeteren van hun voedingspatroon. Een lifecoach kan ook helpen bij het vinden van een betere balans tussen werk en privé of het verwerken van negatieve ervaringen.

Overweeg jij coaching in te zetten binnen jouw organisatie? Download het gratis whitepaper Coaching op de werkvloer of neem direct contact op met onze Engagement Managers.

Bekijk de gratis demo

Vul je telefoonnummer in en we bellen je om een vrijblijvende afspraak te maken. Je krijgt toegang tot de demo en we laten zien welke resultaten je ermee kunt bereiken.
Wij vinden privacy net zo belangrijk als jij. We houden ons aan dit WPG Privacy Statement. Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA. Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

Gratis whitepapers ter inspiratie